24 juni 2017

Little Bee

Hm okej, så den här boken var aningen tyngre än den förra jag läste. Little Bee, skriven av den brittiske journalisten Chris Cleave handlar om två kvinnor vars öden råkar bindas samman efter ett olyckligt möte. Little Bee, en nigeriansk flyktingflicka och Sarah O'Rourke, redaktör för en modetidning i London turas om att berättta historien i vartannat kapitel. 
I början av boken blir Little Bee släppt från ett flyktingförvar som hon har spenderat de senaste två åren på och lärt sig Queen's English genom att läsa seriösa tidningar som The Times och The Guardian. Ty "to survive you must look good or talk good". Little Bee känner ingen i Storbritannien, men bland sina tillhörigheter i en genomskinlig plastpåse har hon ett brittiskt körkort som det står Andrew O'Rourke på och hans adress. Den adressen i Kingston-upon-Thames beger Little Bee sig till när hon lämnar flyktingförvaret, fast det är bara det att när hon ringer på dörren och Sarah O'Rourke öppnar är det dagen för Andrew O'Rourkes begravning. 
Så... gradvis i boken får vi reda på hur och varför Little Bee har träffat paret O'Rourke på en strand i Nigeria tidigare, hur det kommer sig att Andrews körkort har hamnat hos Little Bee och varför hon har begett sig till dem i Storbritannien. 
Little Bee är en mörk historia med några få ljusglimtar som får tre ordspråk på igbo av fem. 

Inga kommentarer: