27 juni 2016

Det lilla bageriet på strandpromenaden


Jag gillar ju som sagt såna där feelgood-chicklitböcker som handlar om hur en tant tar sig upp från någon form av botten som exempelvis består av upptäckt av partners otrohet och efterföljande separation, genom att testa något nytt och oväntat i livet och i och med det bli en lyckligare människa. 

... Och det är ungefär exakt vad Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan handlar om. Polly och Chris har precis separerat efter att deras företag i den grafiska branschen har gått i konkurs och banken har tagit det mesta de har. Efter denna något knäckande händelse bestämmer sig Polly för att flytta till världens ände, eller bueno, ön Mount Polbearne utanför Cornwalls kust. Hon hamnar i en dragig lägenhet ovanför ett nedlagt bageri och känner sig förstås väldigt nere i början av boken. Efter ett tag så vänder det när hon börjar få nya vänner i ortens fiskare, en lunnefågel med en bruten vinge och en biodlande exilamerikan. Fast... hon märker också att staden saknar något väldigt viktigt, nämligen bröd som gör sig förtjänt av namnet och tanten som jobbar i stadens enda bageri verkar dessutom vara otroligt tjurig. Så Polly börjar med lite illegal bakverksamhet och hennes foccacia och andra kreationer blir snart populär i trakten. I alla fall bland de flesta... 

En helt okej bok som har det mesta som jag beskrev ovan, en typisk feelgoodbok som gör jobbet man förväntar sig av genren, men jag tycker att den blir lite väl chu-heesy ibland. Så Det lilla bageriet på strandpromenaden får två säckar mjöl av fem. 

... Jag blev lite sugen på att baka något nu. 

Inga kommentarer: