08 oktober 2015

The Grapes of Wrath

Vredens druvor och ett glas innehållande något gjort av druvor. Fyndigt. 

Åh, nu har jag läst the Grapes of Wrath av John Steinbeck som ett led i mitt försök att bli otroligt allmänbildad. Boken, som är från 1939, är ett exempel på the Great American Novel och Steinbeck fick åka till Stockholm och hämta pris från kungen 1962.
Grapes of Wrath är en eländig historia om familjen Joad från Oklahoma som har förlorat sitt land till traktorer under den stora depressionen. Sonen Tom kommer ut från fängelset i början av boken (han hade råkat döda en gubbe i ett barslagsmål några år tidigare) och upptäcker dammet, hungern och annan misär därhemma, samt att familjen har börjat smida planer på att dra västerut. Gänget bestående av familjen Joad (som är ganska stor) och några till bestämmer sig för att åka till Kalifornien där det sägs finnas jobb. De skaffar sig en bil och åker precis som många andra västerut på Route 66 med förhoppningen om att kunna plocka lite apelsiner och sen köpa sig ett hus. Och titta på movin pitchers på helgerna, såklart.
...  Men arbetsmarknaden i den gyllene staten har blivit aningen saturerad på grund av stort antal människor på litet antal jobb, så det blir inte riktigt som sällskapet Joad har tänkt sig. De märker snart att Okies ("Well, Okie use' ta mean you was from Oklahoma. Now it means you're a dirty son-of-a-bitch. Okie means you're scum") inte är så populära i Kalifornien och att jobben är få och underbetalda. Gänget flyttar runt mellan olika Hoovervilles och plockar persikor och bomull till väldigt låga löner. Så de och folk runtom dem i samma situation börjar bli lite arga: "And the anger began to ferment."
Grapes of Wrath är en intressant bok som skildrar livet under depressionen i Amerika. Språket är också intressant och av att läsa boken har jag lärt mig hur folk från the Dust Bowl pratade på den tiden, så jag tror att jag ska börja göra det. Den får tre fall av avdragen lön på grund av kantstötta persikor av fem.

Inga kommentarer: