19 januari 2015

American Sniper

Och den första filmen jag såg i med mitt nya surroundljudssystem var American Sniper från förra året, som är nominerad för en Oscar för bästa film.
I filmen spelar Bradley Cooper (you're on a roll! tre oscarsnomineringar på lika många år)  Chris Kyle, en amerikansk soldat som skrev en självbiografi, som blev den här filmen.
I början av filmen är han cowboy, men sen kommer han på att han vill gå med i armén. Så han blir en Navy SEAL och får åka till Irak fyra vändor. Han är en pricksäker krypskytt som får smeknamnet Legend. Clintan har regisserat filmen, så man kan säga att han har tagit en story från en western-film, men förflyttat pang-pangandet till Fallujah. Massa sånt. Pang-pangande, alltså. Och några tillbakablickar till Chris Kyles tidigare liv, som när han träffade frun.
Och på tal om henne, hemma i Texas väntar Taya (Sienna Miller) tålmodigt och ringer Chris ibland när han är ute i strid. Hon får handskas med makens frånvaro och senare hans problem när han kommer tillbaka från kriget.
En intressant, men alltför lång krigsfilm som får tre stjärnbaner av fem.

Inga kommentarer: