26 mars 2014

för mycket lycka av alice munro

efter att ha läst "friend of my youth" gav jag mig på ännu ett verk av den kanadensiska nobelpristagaren och den här gången var det dags för "too much happiness", översatt till svenska. och precis som det förra verket består samlingen av tio noveller. de tio första nio novellerna utspelar sig i munros hemtrakter i ontario. som vanligt rör sig handlingen fram och tillbaka i tiden men det är lite mer action i "för mycket lycka" än det var i "friend of my youth".  nu får vi bland annat får läsa om en kvinna som besöker sin man som sitter i fängelse för att ha mördat deras barn och om två tjejer som råkar dränka en kamrat på ett sommarläger...
den sista novellen i samlingen är lite längre än de andra och annorlunda i att den handlar om en verklig person: den ryska matematikern sofia kovalevskaja som blev den första kvinnliga professorn i sverige. det känns lite konstigt att munro nämner ställen som rostock, gedser, helsingör och helsingborg. hon ska ju skriva om mississauga och motorvägen 417 och tim hortons! men omväxling förnöjer.
det är en djup och intressant bok som får fyra canadian tire-pengar av fem. jag hade missat något om jag inte hade läst den här boken.

Inga kommentarer: