31 mars 2014

en shopaholic i new york av sophie kinsella

jo men ibland behöver jag läsa såna här böcker också, som inte kräver så mycket tankeverksamhet egentligen.
en shopaholic i new york är den andra fristående delen i serien om rebecca blomwood, ekonomirådgivare som inte lever som hon lär. rebecca har sitt inslag om privatekonomi på morgon-tv där hon ger förslag till folk om hur de ska hantera sina pengar, medan hon själv simmar runt i ett hav av skulder. hon har ingen direkt uppfattning om pengars värde utan köper en massa saker som hon tror sig behöva för att sedan leva i förnekelse om vad hon har köpt. osså hittar hon en massa spännande saker i garderoben som hon hade glömt helt.
men på något sätt har hon ganska bra flyt ändå. hon lyckas höja sin kreditgräns några gånger och blir erbjuden jobb på andra sidan dammen. där handlar man med dollar, som ju inte är riktigt pengar utan mer som monopolpengar. en vera wang-klänning för några tusen dollar är ju inte så farligt. ett kap.
fast det verkar som att någon har fått reda på att tv-personligheten inte riktigt lever som hon lär. dam, dam, dam....

och även om boken är ganska chu-heesy så tar den ju upp ett intressant fenomen i vårt lilla konsumtionssamhälle. jag antar att det är meningen att vi ska känna igen rebecca blomwoods logik när det kommer till shopping. som att fundera på att börja med bowling för att vi ser ett billigt klot på en loppmarknad någonstans eller köpa jeans som är två storlekar för små bara för att de är på rea, ty det är ju lätt att gå ner några kilo. det är stundtals plågsamt att läsa om hennes tvångsmässiga shoppande och klassiska beroendesymptom som förnekelse men det är ganska effektivt också, och rebecca är ganska sympatisk ändå, något av en bridget jones-wannabe. jag tar boken för vad den är och ger den tre betalningspåminnelser av fem.

Inga kommentarer: