09 februari 2014

nebraska

filmen börjar med en något förvirrad äldre man som är på promenad vid sidan av en motorväg någonstans i usa. en polisbil stannar honom för att fråga vart han är på väg (mannen pekar framför sig) och varifrån han kommer (han pekar bakom sig).
nästa scen är på polisstationen när sonen hämtar den äldre mannen, och vi får reda på att han heter woody och tänkte gå hela vägen till lincoln, nebraska för att hämta ett "pris". woody har som så många andra människor fått ett brev på posten med stora rubriker som berättar att han har vunnit en miljon dollar. tänka sig. bara sådär. och tänk vad woody kan göra med så mycket pengar. han vill köpa en ny pick-up truck och en ny luftkompressor. han får inte köra bil själv längre och frun ville inte köra honom, så det enda utvägen för woody är att promenera de 750 milesen från deras hem i montana till nebraskas huvudstad. familjen försöker stoppa honom några gånger, fram tills sonen bestämmer sig för att... bara köra den gamle gubben. det är säkrare så.
så tillsammans ger far och son sig ut på en liten roadtrip där de bland annat kör förbi mount rushmore och besöker släktingar och gamla vänner i woodys gamla hemstad innan de kommer till lincoln. under resan får sonen veta mer om sin far och hans liv.
jag tyckte att det var ett fint porträtt av livet i den amerikanska mellanvästern och olika familjeförhållanden. filmen är lite smått tragisk, men har en del ljusglimtar, vilka bland annat mamman står för med sin avsaknad av.... filter. fint fotografi, fin musik. inte så mycket action, utan mer som en film man kan se en söndagseftermiddag med lite ben & jerry's choclit therapy. mmm... choclit. filmen får fyra flaskor budweiser av fem.

Inga kommentarer: